30.06.2010 г.

Бил Гейтс плаща за «изкуствени» облаци за да бие парниковия ефект

Бен Уебстър, Редактор Околна Среда, Times Online, 8 Май 2010
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article7120011.ece
Превод за Синя Планета, Бойко Григоров

Първи опити с противоречивата слънчево-защитна технология са планирани след като ОOН не можа да осигури подписването на международно споразумение за парниковите газове.

Бил Гейтс, милиардер и основател на Майкрософт, финансира разработката на машини които да изсмукват десет тона морска вода в секунда и я впръсвкат в атмосферата. Това би зародило огромни бели облаци които ще отразяват слънчевите лъчи обратно в стратосферата.

Британските и Американските учени, които участват в проекта, не възнамеряват да чакат за международни правила за технология по целенасочена промяна на климата. Те вярват че половинчатите решения от Декемврийския форум по климата в Копенхаген означава, че емисиите в атмосферата ще продължават неконтролируемо да растат и, че спешно се нуждаем от алтернативна страгетия за да се защитим от глобалното затопляне.

Многото методи за охлаждане на планетата, колективно познати като гео-инженерство, са препоръчани досега. Те включват ракети, които да изнесат милиони огледала в стратосферата и изкуствени дървета които да изсмукват въглеродния двуокис от въздуха. Много от тях биха били убийствено скъпи и не биха могли да се въведат с десетки години.

Едно изследване миналата година изчисли че флота от 1,900 кораба струващи 5 милиарда Лири Стерлинги биха могли да спрат повишението на температурата посредством изпаряване на морска вода в атмосферата и формирането на бели облаци, което ще повиши тяхната рефлективност.

Силвер Лайнинг, изследователска организация от Сан Франциско, е получила 300,000 долара от Бил Гейтс. Тя ще разработи машини които да превръщат морската вода в микроскопични частици способни да бъдат издухани до височина 1 000 м. Това ще избели облаците и ще увеличи количеството на ядра около които се кондензират водните пари.

В този експеримент ще участват 10 кораба и 10,000 кв км океан. Арманд Нюкерманс, който е водещ изследовател казва че ‘избелването на облаците’ е ‘най-невинната форма на гео-инжинерство’ защото въпреки че това би могло да промени дъждовния цикъл, ефекта е временен и престава след като машините се изключат.

Други видове гео-инженерство, като мимикиране на вулканите посредством авио-разпръскване на рефлектиращи сулфатни частици в стратосферата, биха могли да имат по-продължителен ефект върху времето.

Според Стивън Салтер, Емеритус Професор по Инженерен Дизайн от Университета в Единбург, няма нужда да се чака за правила и нормативи защото опитите не добавят химикали в атмосферата. Обаче Сър Дейвид Кинг, бивш главен научен съветник на Правителството, казва че експерименти с потенциални последствия вън от националните граници изискват интернационални регулации. Той каза във Таймс: „Аз не виждам никакви гео-инженерни решения които нямат непреднамерени последствия или не са твърде скъпи.”