27.02.2007 г.

ФИЗИКА за всеки - нов продукт на Синя Планета

Синя Планета и Европейското Дружество по Физика превеждат на български материали за популяризирането на физичните науки 

Защо Слънцето почервенява когато залязва? Защо птиците не ги удря ток? Защо винаги виждаме същата страна на Луната? Защо, защо, защо? Всекидневни явления на които отговора понякога ни избягва. С цел да популяризира физиката и физичните науки сред младежите и населението, Европейското Дружество по Физика публикува 50 плаката под формата на въпрос и отговор.

Защо Слънцето почервенява когато залязва? 

Хумористично предоставените елементарни отговори на всекидневни явления са сега, с помощта на Синя Планета, преведени на български и готови за разпространение в училища които са готови да изпробват материалите.

Педагогичен метод или блед опит?
Естествено карикатурните отговори нямат нищо общо с истината (вдясно), но методът на използване на хумор за популяризирането на науките може да е доста ефективен. Визуалната ни памет е винаги по силна от запаматяването на текст, и хуморът създава приятна ситуация за обяснението на иначе не толкова забавни проблеми.

Подобни спомагателни материали са все повече и повече произвеждани, но все пак те са само спомагателни и никога не биха заместили приложният метод на добър педагог.

Доброволци!
Синя Планета търси учители които са готови да изпробват материалите и да ни помогнат да ги адаптираме за вашите нужди. Изтеглете въпросите и отговорите във формат PDF.

Въпроси (4Mb)      Отговори (4Mb)