23.05.2005 г.

Том Ейвъри покорява двата полюса

На 24 Март 2005, 27 годишеният британец Том Ейвъри достига северния полюс, само 2 години след покоряването на южният полюс и влиза в историята като най-младият да достигне двата полюса.

През март, британска експедиция потегли към Северния полюс с кучешки впряг за 36 дни, за да докаже оспорвания рекорд на американеца Робърт Пири от 1909 година.

Целта на експедицията, водена от Том Ейвъри е да потвърди възможността Пири да е прекосил 716 километра от Кейп Колумбия, северно от Канада, да Северния полюс за 37 дни. В нея взеха участие четерима мъже и две жени / двама британци, адин южноамериканец, един канадец и двама амариканци/.

Екипът е използвал подобна екипировка и е пътувал по същия начин, като експедицията на Пири, за да докаже, че неговото постижение е възможно. До сега някои изследователи подлагаха на съмнение твърдението на Робърт Пири, че е достигнал толкова бързо до целта, независимо, че постижението му е признато от Националното Географско дружество (
National Geographic Society). Първите думи на ръководителят на експедицията Том Ейвъри след прехода, продължил 36 дни, 22 часа и 11 минути, излъчени по BBС от Северния полюс са:

"Сега съм напълно убеден, че Пири е първият човек достигнал до Северния полюс през – 1909 година.”
На 30.12.2002 година Тон Ейвъри става най-младия британец достигнал южния полюс пеша, заедно със спътниците му Патрик Уудхед (Англия), Пол Лондрин (Канада) и Ендрю Гербер (ЮАР).

Хронология
Северният полюс винаги е привличал хората с авантюристически дух, за да открият неговите тайни и загадки. Пръв на ледовитата шапка стъпва
Робърт Пири на 6 април 1909 година. Неговата експедиция при потеглянето си на 1 март от Северна Каролина и включва американци, ескимоси и 20 кучешки шейни. 

През март 1959 година в списъка на покорителите на полюса влиза и една американска подводница. През 1869 година от Аляска тръгва по класически начин с кучета и шейни Уоли Хърбърт. Той минава през Северния полюс и стига до Шпицберген. Това пътешествие, макар и подържано от въздуха, се смята за едно от най – трудните и опасните. 

През април 1978 година Ноами Тайлър става първия земен жител покорил полюса сам, ако не броим кучетата, теглещи шейната му. Хелън Тейлър защитава честа на нежния пол чак през 1988 година и го прави в компанията на кучето си Чарли. 1989 година Робърт Стоун става първият човек, покорил и двата полюса собствено крако, тоест без помоща на кучешки впряк. 

През 1995 година руско-канадския тандем на Малаков и Уембър стигат Северния полюс без външна подкрепа... 2005 година Том Ейвъри става най – младия човек стъпил и на северния и на южния полюс.

Пламена Иванова, за Синя Планета